Activitats escolars

Què fem? Activitats escolars

Schola. Didàctica Activa des de fa 33 anys realitza tallers d’història, visites al patrimoni, i tallers d’art als centres escolars de tot Catalunya. Gràcies a un treball colze a colze amb el professorat, anem ampliant activitats educatives, millorant i creixent com a professionals de la didàctica del patrimoni. A més, realitzem colònies i crèdits de síntesi   en els que juguem i gaudim amb la història i l’art. També portem a terme tallers en el marc dels casals d’estiu.

Recursos educatius

 

Igualment creem i dissenyem una gran diversitat de recursos educatius per a escoles, museus i/o espais patrimonials.

En les nostres activitats escolars utilitzem una metodologia basada en la pedagogia activa, a través de la qual trobem la implicació i motivació de l’alumnat.

 

Coneix l'equip

Tallers d’història a l’aula

Els tallers d’història d’Schola. Didàctica Activa, són activitats educatives que es porten a terme al mateix centre escolar o bé en un espai patrimonial. El seu objectiu és posar a l’abast de l’alumnat recursos educatius i objectes que converteixen la classe en un petit laboratori. Maquetes, rèpliques d’objectes, fonts d’informació i altres tipus de materials i recursos didàctics, fan del taller una experiència lúdica i motivadora amb base científica. Els tallers tenen tres parts: una introducció per captar conceptes previs, un treball de manipulació de recerca i exposició de conclusions. En resum, són activitats atractives i participatives, d’experimentació, en les que es fan servir recursos educatius creats especialment per l’alumnat.

Els Tallers d’Història més realitzats són:

  • Prehistòria
  • Revolució Industrial
  • Època Medieval
  • Romans
  • Urbanisme

 

Tallers d’art a l’aula

Els tallers d’art d’Schola. Didàctica Activa són activitats escolars que es porten a terme al llarg d’un matí al mateix centre. Tenen l’objectiu de descobrir la vida d’un artista determinat a través d’una activitat introductòria. A continuació es descobreix l’obra a partir de l’ús de recursos i materials educatius exclusius i de gran qualitat. Finalment, experimentem amb l’art i l’artista, deixant sempre espai a la imaginació i la creativitat de l’alumnat.

 

 

Els tallers d’art més exitosos

Taller Frida Kahlo Educació Infantil

Taller Antoni Gaudí

Taller Joan Miró

Taller Vassili Kandinski Educació Infantil

Primària

El món de Remedios Varo-Cicle inicial

El món de Remedios Varo-Cicle mitjà

El món de Remedios Varo-Cicle superior

El món de Frida Kahlo-Cicle inicial

El món de Frida Kahlo-Cicle mitjà

El món de Frida Kahlo-Cicle superior

El món de Sonia Delaunay-Cicle inicial

El món de Sonia Delaunay-Cicle mitjà

El món de Sonia Delaunay-Cicle superior

Vassili Kandinsky: l’artista – Cicle Inicial
Vassili Kandinsky: l’artista – Cicle Mitjà
Vassili Kandinsky: l’artista – Cicle Superior
El món de Pablo Picasso! – Cicle Inicial
Pablo Picasso: l’artista – Cicle Mitjà
Pablo Picasso: l’artista – Cicle Superior
El Guernika de Picasso: Un símbol per la pau
Joan Miró: l’artista – Cicle Inicial
Joan Miró: l’artista – Cicle Mitjà
Joan Miró: l’artista – Cicle Superior
Antoni Gaudí: l’artista – Cicle Inicial
Antoni Gaudí: l’artista – Cicle Mitjà
Antoni Gaudí: l’artista – Cicle Superior
Salvador Dalí: l’artista – Cicle Inicial
Salvador Dalí: l’artista – Cicle Mitjà
Salvador Dalí: l’artista – Cicle Superior
Vincent van Gogh: l’artista – Cicle Inicial
Vincent van Gogh: l’artista – Cicle Mitjà
Vincent van Gogh: l’artista – Cicle Superior
El món de Salvador Espriu – Cicle mitjà i superior
Leonardo Da Vinci: l’artista. Cicle mitjà

Leonardo Da Vinci: l’artista. Cicle superior
Les bèsties del romànic. – Cicle mitjà i superior
El món d’Andy Warhol- Cicle inicial
El món d’Andy Warhol- Cicle mitjà
El món d’Andy Warhol- Cicle Superior

Visites al patrimoni

Les visites d’Schola. Didàctica Activa són activitats escolars de descoberta del patrimoni en les que els monitors afavoreixen l’observació, la deducció i el plantejament d’hipòtesis per part de l’alumnat. Encara que sembli un tòpic, les pedres parlen quan les sabem fer parlar i nosaltres ho fem a través de la didàctica i el treball de conceptes que motiven i interessen l’alumnat, atès que bàsicament els relacionem amb el present i els problemes que ens afecten avui dia. En les nostres visites el passat adquireix tot el sentit perquè ens explica el present. Les visites sempre aporten un quadern que és l’eina de treball per poder participar de manera activa.

Quines visites recomanem?

La Ciutadella Ibèrica de Calafell – Educació Primària i Secundària

La Tarraco romana – Educació Primària i Secundària

La Barcelona Medieval – Educació Primària i Secundària

Empremtes del franquisme a Barcelona – Educació Secundària

 

 Quin és el Museu que més gaudim?

Des de fa molts anys fem les visites guiades al Museu Pau Casals a la Platja de Sant Salvador del Vendrell. Pau Casals és un referent que a més d’introduir-nos en el món de la música com a millor violoncel·lista del seu temps,  ens mostra també la lluita coherent  per la pau al món que el mestre va dur a terme al llarg de la seva vida.

Colònies d’història

Les colònies d’història d’Schola. Didàctica Activa tenen com a objectiu reviure un determinat període del passat, a fi de potenciar activitats escolars manipulatives com ara la reproducció de feines d’altres temps, o el treball amb maquetes o bé jocs de descoberta. Sempre aporten un quadern de treball.

Realitzem algunes de les colònies d’història a la Xarxa d’Albergs de la Generalitat de Catalunya

Crèdits de Síntesi

Són activitats escolars de dos a cinc dies de durada durant els quals ens valem de diferents matèries per treballar abastament i de manera interdisciplinària un període del passat. Les activitats pràctiques, així com la recerca i la descoberta sobre el terreny tenen un paper protagonista. Sempre aporten un quadern de treball.

Realitzem crèdits de síntesi d’història i d’art a la Xarxa d’Albergs de la Generalitat de Catalunya.

Projectes i maletes didàctiques

El nostre equip de professionals treballa creant una gran diversitat d’activitats escolars; dissenyem maletes didàctiques i recursos educatius. A tall d’exemple els darrers han estat per a que l’alumnat descobreixi el Refugi de Sant Just Desvern.

Igualment hem fet projectes específics per a museus i entorns patrimonials i hem contribuït a donar valor al patrimoni i la història. Treballem amb escoles, instituts, museus, ajuntaments, espais patrimonials i totes aquelles empreses i institucions que vulguin posar en valor una part del  seu passat oferint una gran varietat de productes didàctics: maletes didàctiques, dossiers pedagògics, tallers d’història, tallers d’art, visites al patrimoni, setmanes culturals especialitzades, colònies d’història, tallers per casals d’estiu entre altres coses.

Activitats Casals d’Estiu

Aquestes activitats escolars estan pensades per reforçar els continguts treballats durant el curs escolar atès que tracten aspectes del currículum de ciències socials, alhora tenen l’objectiu que l’alumnat s’ho passi molt bé. Els tallers pels casals d’estiu estan dissenyats per als infants i joves d’educació infantil i primària. En poques paraules, consten de dues parts, una part de joc i una altra part d’experimentació pràctica d’allò après en el joc. Val a dir que són impartides per monitors experts en didàctica de la història i de l’art. Per altra banda, aporten tots els recursos didàctics i materials que són necessaris.

Tenen una durada de dues hores, adaptable als horaris del Casal. Es porten a terme al local del Casal o escola.

Educació Infantil i cicle inicial de Primària

Juguem com els antics!!!

Per poder treballar el món antic (Egipte, Grècia, Roma, Mesoamèrica) proposem un taller/activitat en el que a través dels jocs coneixerem la vida dels nens i nenes a l’antiguitat. Relacionarem els personatges amb el lloc del món on van viure i l’època, com vestien, com era la seva cultura. Farem quatre racons amb jocs de les quatre cultures i de manera rotativa, es vestiran i jugaran com els infants antics.

Vols ser el cap de la tribu?

Com us imagineu un prehistòric? Sabríeu caçar? Podeu fer foc? A través d’un seguit de proves veurem quina és la vostra habilitat i enginy per sobreviure a la Prehistòria! Practicarem tècniques de cacera amb fona i propulsor, experimentarem com feien el foc a la Prehistòria, identificarem com eren els nostres avantpassats i reconeixerem l’entorn i els animals i ens posarem en forma per poder anar a caçar, una autèntica aventura!!!!

De pintar coves a l’street art

Al llarg de la història la manera de deixar un missatge pels altres ha estat pintar. A la prehistòria es pintaven les parets, a l’època romana eren parets de cases i no de coves i actualment són parets de recintes abandonats o marginals, però se segueixen utilitzant les parets per explicar, anunciar, o denunciar alguna cosa. Vine amb nosaltres! Pensarem un missatge i el representarem en diferents llenguatges segons l’època!

Cicle mitja i superior de Primària

Gincama del ciutadà romà

Què en sabeu dels romans? Posarem a prova els vostres coneixements i habilitats mitjançant una petita gimcana. Tireu els daus per avançar en les caselles i supereu totes les proves si voleu formar part de la ciutadania romana! Haureu de reconèixer els déus, decorar la vostra casa, escriure en llatí com els romans i fins i tot lluitar com els gladiadors.

De Cleopatra a Frida Kalho

Ens proposem en aquesta activitat descobrir la història a través de 4 dones de diferents èpoques i espais. Des d’una dona poderosa com Cleopatra, passant per la bandolera i aventurera Joana Massissa fins la investigadora Marie Curie i acabarem amb l’artista Frida Kahlo. A través un mercat relacionarem els objectes que les identificaven, muntarem un mural sobre la intrèpida Joana Massisa i ens convertirem en artistes pintant com Frida Kahlo.

Vols ser el cap de la tribu?

Com us imagineu un prehistòric? Sabríeu caçar? Podeu fer foc? A través d’un seguit de proves veurem quina és la vostra habilitat i enginy per sobreviure a la Prehistòria! Practicarem tècniques de cacera amb fona i propulsor, experimentarem com feien el foc a la Prehistòria, identificarem com eren els nostres avantpassats i reconeixerem l’entorn i els animals i ens posarem en forma per poder anar a caçar, una autèntica aventura!!!!

De pintar coves a l’street art

Al llarg de la història la manera de deixar un missatge pels altres ha estat pintar. A la prehistòria es pintaven les parets, a l’època romana eren parets de cases i no de coves i actualment són parets de recintes abandonats o marginals, però se segueixen utilitzant les parets per explicar, anunciar, o denunciar alguna cosa. Vine amb nosaltres! Pensarem un missatge i el representarem en diferents llenguatges segons l’època!